Producert informeert u graag over de nieuwe module ‘Exportwaardige laad- en losplaatsen’ waar u als deelnemer van IKB Nederland Varkens (IKB NV) gebruik van kan maken. Daarnaast kunt u het KPMG-rapport ‘Onderzoek antibioticumregistratieketen van dierenarts tot sectorsystemen’ inzien waarin databank DGBase een positieve beoordeling heeft ontvangen, omtrent de registratie van het antibioticagebruik via deze databank. Tot slot brengen wij het produceren van gecertificeerd scharrelvarkensvlees onder de aandacht, aangezien dit een interessante ontwikkeling voor u als varkenshouder kan zijn.
Maak gebruik van de nieuwe module ‘Exportwaardige laad- en losplaatsen’
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft verschillende keren aan de sector varkenshouderij aangegeven dat sommige varkensbedrijven niet voldoen aan de voorwaarden die de NVWA aan een exportkeuring stelt. Welke voorwaarden door de NVWA gesteld worden tijdens zo’n keuring is ook niet altijd duidelijk voor varkenshouders. Daarom heeft Varkenspost.nl voor varkenshouders die varkens exporteren, de nieuwe module ‘Exportwaardige laad- en losplaatsen’ ontwikkeld. Als IKB NV-deelnemer kunt u gebruik maken van deze nieuwe module. Bij deze module zal de inspectie uitgevoerd worden volgens de voorwaarden die de NVWA stelt. Door deel te nemen aan deze module borgt u dus dat uw varkensbedrijf aan de voorwaarden voldoet die door de NVWA worden gesteld. Aangezien het bij zowel een stal- als klepkeuring van belang is dat varkensbedrijven varkens kunnen blijven exporteren, is het optimaliseren van de laad- en losplaats voor export belangrijk voor uzelf en voor de sector varkenshouderij.
Registratie antibioticagebruik via DGBase als positief beoordeeld door KPMG!
Het KPMG-rapport* ‘Onderzoek antibioticumregistratieketen van dierenarts tot sectorsystemen, Rapportage van bevindingen’ dat in opdracht van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) is opgesteld, is onlangs gepresenteerd. In het voorliggende onderzoek is landelijk onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van registratie en verwerking van antibiotica-aflevergegevens door de dierenarts en de registratie en verwerking van deze gegevens door de sectorale databanken. Verdere verbetering is nog mogelijk in de werkwijzen voor registratie bij dierenartsen en in de verschillende praktijkmanagementsystemen omtrent de rapportage-mogelijkheden. Het vertrouwen is aanwezig dat dit positief wordt opgepakt. De SDa is verheugd dat de betrouwbaarheid van de gegevens toereikend is voor de SDa om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over het antibioticagebruik in de verschillende gemonitorde diersectoren, waaronder de sector varkenshouderij. Erkende databank DGBase, waarin onder andere het antibioticagebruik van IKB NV-deelnemers wordt geregistreerd, heeft een positieve beoordeling ontvangen van KPMG. Uit analyse is namelijk gebleken dat de ontvangen records vanuit de dierenartspraktijk (volledige + mogelijke) voor 100,00% aansluiten op de sectorsysteemregistratie in DGBase! Een nadere uitleg kunt u vinden op pagina 30 van het KPMG-rapport.
Het produceren van gecertificeerd scharrelvarkensvlees: interessante ontwikkeling voor u als varkenshouder? Wij helpen u graag verder!
Is dit het moment om u te beramen op de toekomst van uw varkensbedrijf? Dan kan het interessant zijn u te gaan richten op een nieuwe afzetmarkt zoals het produceren en verkopen van gecertificeerd scharrelvarkensvlees dat kan zorgen voor een beter rendement voor uw varkens en/of biggen. Wel dienen de meeste varkensbedrijven investeringen te doen om aan het productievoorwaardenreglement voor scharrelvarkensvlees te voldoen, waardoor het niet in iedere situatie mogelijk is deze stap te maken. Bij de verkoop van gecertificeerd scharrelvarkensvlees zult u als varkenshouder extra tijd moeten investeren. Uw varkensbedrijf dient bijvoorbeeld ook te beschikken over de juiste vergunning. Producert kan u ondersteunen met het certificeren van scharrelvarkensvlees, zodat er geborgd wordt dat uw varkensbedrijf voldoet aan het productievoorwaardenreglement voor scharrelvarkensvlees. Tevens kunnen wij ook andere specifieke productievoorwaardenreglementen voor uw varkensbedrijf ontwikkelen. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op via e-mail of telefoon.
*De belangrijkste bevindingen van dit rapport heeft de SDa toegelicht op hun website.
MRT
2016