Nieuwsberichten

IKB Nederland Varkens versus Holland Varken

IKB Nederland Varkens versus Holland Varken

Holland varken promoot op een oneigenlijke manier hun systeem. Weer roepen ze dat de IKB systemen stoppen en dat u “automatisch” overstapt naar Holland Varken. Dat is natuurlijk niet zo. IKB Nederland is een eigen geaccrediteerde en erkende regeling welke is erkend en gelijkwaardig met onder andere QS (Duitse afzet voor slachtvarkens, vleesbiggen en vlees), erkend door het ministerie van landbouw, geaccepteerd voor ketenborging en is door de Raad van Accreditatie geaccrediteerd voor NEN ISO EN 17020 en NEN ISO EN 17065. Dat doe je niet zomaar.

De varkenshouders en overige leden met veel praktijkkennis in het college van deskundige van IKB Nederland besluiten over de regeling zelf. Daar gaan de bestuurders van COV of POV niet over. Dat ze dat roepen is volledig onjuist en stemmingmakerij.

Vanaf 2017 lezen we vanuit COV en POV regelmatig dat Holland Varken de bestaande IKB systemen gaat vervangen. Steeds wordt dit uitgesteld, afgeblazen en wat nog meer. Zonder verder een oordeel over het bij niemand bekende systeem en criteria te geven (want niets is openbaar) willen wij nog eens toelichten waar IKB Nederland voor staat.

In het verleden is IKB Nederland Varkens ontstaan doordat een varkenshouder zelf een IKB systeem startte omdat de toenmalige Productschappen een systeem hadden bedacht wat voor varkenshouders onwerkbaar was. De drive was toen, dat kunnen wij voor de varkenshouders veel beter doen. Die denk- en werkwijze is bij IKB Nederland nog steeds aanwezig. Efficiënt, garanties voor afnemers van biggen en vleesvarkens, werkbaar voor varkenshouders, minimale administratieve last en de taal van de boer spreken is waar IKB Nederland voor staat.

Holland Varken dreigt zich als een voormalig productschap te gaan gedragen, doordat er vooral veel invloed (lees: eisen stellen/afhankelijk maken) van COV/slachterijen op wat de varkensboeren moeten doen.

Natuurlijk kan Producert ook uw bedrijf certificeren voor de module Holland Varken zoals we nu al doen bij een aantal varkenshouder. Maar om u garanties te kunnen geven zal IKB Nederland Varkens de basis dienen te blijven.

Holland Varken?

Willen varkenshouders zelf Holland Varken gecertificeerd worden? Zijn het bestuurders van POV en COV die hun iets voorspiegelen? Geen IKB meer en alleen Holland Varken, kan dat? Is er voldoende garantie voor de afnemers van vleesvarkens, vleesbiggen en varkensvlees? Uiteindelijk beslist u zelf als varkenshouder welk kwaliteitssysteem u gebruikt voor de verkoop.

Er zijn zeker risico’s die genomen worden door over te gaan naar alleen Holland Varken zonder te weten waar u aan begint. Denk hierbij aan een “beunhazensysteem” doordat er geen onafhankelijke toetsing is voor de inspectie en certificering door de Raad van Accreditatie volgens de NEN EN 17020 en NEN EN 17065.

Hoe denkt Holland Varken aan een overdracht gegevens uit het portaal bij IKB Nederland? Denk daarbij aan uw I&R meldingen, antibiotica registratie, DDD berekeningen, bloedmonitoring, watermonsters, QS koppelingen, huidige certificaten enz. Kan Holland Varken dat zonder overleg met IKB Nederland doen? Hoe komen ze dan aan al uw gegevens? Wie gaat de kosten betalen?    

Een ding is duidelijk IKB Nederland Varkens heeft zich al jaren bewezen als professioneel kwaliteitssysteem en dat kun je van Holland Varken helaas niet zeggen.

IKB Nederland of Producert is niet betrokken bij de inrichting en uitvoering van een Holland Varken. IKB Nederland mocht in 2023 aansluiten, onder de voorwaarde van zware boete clausules van Holland Varken terwijl er door Holland Varken het IKB Nederland Varkens reglement op tafel lag waarvan werd gezegd dat de artikelen vooral onnodig waren. Maar er was bij de vertegenwoordigers geen kennis over de achtergrond waarom die regels van belang waren, welke door de varkenssector eerder zelf zijn geëist, wat wettelijk is, wat op verzoek van bv QS is opgenomen, enz., enz.

IKB Nederland was de gesprekken ingegaan om te kijken hoe naast IKB Nederland Varkens een module uitgewerkt met Holland Varken zou kunnen worden aangeboden. IKB Nederlands is tot de conclusie gekomen dat je op deze manier niet samen kunt werken met deze partijen. Ook werd duidelijk dat Laurens Hoedemakers van de COV bepalend was voor deze manier van met elkaar omgaan door de POV. En ook dat slachterijen als lid werden gedwongen om Holland Varken te steunen. Dhr Hoedemakers is echter ook alweer vertrokken bij de COV. Met Holland Varken poogt de POV en COV u te dwingen om aan hun systeem deel te nemen.

Met Holland Varken minder administratieve lasten, minder regels en goedkoper?

Wij halen u graag uit deze droom. De COV zal in Holland Varken steeds aanvullende eisen stellen. De regels in de bestaande IKB’s zijn met een reden ontstaan en door het college van deskundige vastgesteld. Hierin zitten varkenshouders met zeugen en met vleesvarkens, uit noord en zuid en grotere en minder grote bedrijven, een varkensdierenarts, een voeradviseur, een handelaar en een transporteur van varkens. Allemaal mensen die dagelijks tussen de varkens zitten. Een ding hebben ze gemeen, ze willen allemaal een goed kwaliteitssysteem maar met minimale last, en zeker minimale administratie. Ze zijn dan ook de motivators om te zorgen dat het Portaal van IKB Nederland steeds wordt verbetert, gemakkelijker wordt gemaakt en alleen zaken worden opgenomen die er echt toedoen. De uitspraak dat Holland Varken goed zal worden is natuurlijk nooit te onderbouwen. Wat wel duidelijk is dat ze veel investeringen zullen moeten doen, software bouwen, databanken ontwikkelen voor bloedmonitoring e.d. Databanken voor Antibiotica registraties, een portaal voor de klanten, nieuwe besturen en organisaties en colleges, accreditaties aanvragen en ook zorgen dat de afzet naar bv Duitsland met QS en Qualiproof wordt opgezet. Maar ook BLK andere modules zullen aanpassingen moeten doen. Dat alles kost veel tijd, energie en geld. Iets wat IKB Nederland 20 jaar heeft opgebouwd, gefinetuned en ontwikkeld kan Holland Varken nooit in korte tijd goed en sluitend regelen.               

IKB Nederland                

Ondanks dat u als deelnemer zeker bekend bent met onze systemen willen wij u toch graag de voordelen nog eens toelichten. De kwaliteit en het bewezen gebruikersgemak voor u als deelnemer aan IKB Nederland nog eens in een overzicht zetten. Daarmee kunt u zelf oordelen voor welk kwaliteitssysteem u kiest Bij IKB Nederland bepaald u zelf of u deelneemt en welke module u aanvullend wilt laten certificeren.   

  • Volledige borging van kwaliteitseisen op varkensbedrijven.
  • Sinds 2014 opgenomen in ketenborging met IKB Nederland en QS
  • Sinds 2014 opgenomen in ketenborging met Exportwaardige Laad- en Losplaats
  • Jaarlijkse toetsing IKB Nederland en afstemming met NVWA
  • Zelfcontroleprogramma voor verboden stoffen en niet toegestane antibiotica
  • Al meer dan 20 jaar een voorwaarde van de Nederlandse slachterijen
  • Al meer dan 20 jaar door buitenlandse afnemers
  • Al meer dan 20 jaar gelijkwaardigheid met QS voor vleesvarkens
  • Al meer dan 20 jaar gelijkwaardig met QS voor biggen
  • Uitgebreide eigen portaal functie voor veehouders
  • Portaal zorgt voor weinig benodigde tijd voor deelname aan IKB Nederland
  • Portaal voorkomt administratieve rompslomp met inloggen, mappen en mails.
  • Productie voorwaarden IKB Nederland beschikbaar in het portaal
  • Alle inspectierapporten direct zichtbaar in het portaal
  • Varkenshouders beslissen zelf welke module ze naast hun basis IKB Nederland Varken willen certificeren.
  • Alle certificaten direct zichtbaar in het portaal
  • Machtiging met 1-1 dierenarts voor registreren relatie
  • Dierenarts kan documenten zoals BGP,BHP en visitebrieven toevoegen.
  • Antibiotica registraties uit aangewezen databank Vetcis.
  • DDD berekeningen voor alle diersoorten en periodes
  • Mogelijkheden voor ketenregisseurs
  • Bron- en drinkwater registratie en uitslagen in het portaal
  • Bloedmonitoring uitslagen in het portaal
  • Salmonella categorie bepaling in het portaal
  • Qualiproof en QS koppelingen voor real time gegevens uitwisseling
  • Geaccrediteerd inspectie en certificering door RVA volgens de norm NEN ISO EN 1720
  • Geaccrediteerd inspectie en certificering door RVA volgens de norm NEN ISO EN 17065
  • College van Deskundige IKB Nederland besluit over opname artikelen IKB Nederland
  • College van Deskundige met collega varkenshouders en praktijk mensen uit de sector.
  • College van Toezichthouders Producert zorgt voor borging onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Een ding is duidelijk het zijn de varkenshouders bij IKB Nederland die bepalen hoe de regeling wordt opgebouwd.  

0