Varkensbedrijven met een dierdagdosering in het actieniveau (rood)
Binnenkort ontvangen alle varkenshouders die 1, 2, of 3 jaar met hun DDD in het actieniveau zitten een brief van Producert. Hierin worden de acties aangegeven die uiterlijk voor 1-4-2022 uitgevoerd moeten worden. Indien uw bedrijf in één of meerdere categorieën te hoog zit ontvangt u hiervan een brief.
De volgende acties worden daarin beschreven:
- De bedrijven die alleen over 2021 een te hoge DDD hebben, dienen een “aanvullend bedrijfsgezondheidsplan” op te stellen met hun bedrijfseigen dierenarts.
- De bedrijven die over zowel 2020 als 2021 een te hoge DDD hebben dienen een “aanvullend bedrijfsgezondheidsplan actie niveau adviesteam” op te stellen met hun bedrijfseigen dierenarts en een externe bedrijfsadviseur. Samen vormen die het adviesteam. In dit plan worden ook de datums van de verslagen van de twee volgende bijeenkomsten met het adviesteam vermeld. Het eerste verslag dient uiterlijk voor 1 april 2022 geüpload te zijn.
- De bedrijven die over zowel 2019, 2020 als 2021 een te hoge DDD hebben dienen een “aanvullend bedrijfsgezondheidsplan actieniveau expertteam” op te stellen met een onafhankelijke procesbegeleider uit het BAS-register, Werkveld Varkenshouderij, een varkensdierenarts, en een externe bedrijfsadviseur bij voorkeur een voervoorlichter. In dit plan worden ook de datums van de verslagen van de twee volgende bijeenkomsten met het expertteam vermeld. Het eerste verslag dient uiterlijk voor 1 april 2022 geüpload te zijn.
In uw portaal op www.ikbnederland.nl kunt u al zien of de DDD in 2019, 2020 of 2021 te hoog was op uw bedrijf.
Einde overgangstermijn transportafstand reglement Beter Leven Runderen 2 sterren
In de BLk criteria Runderen, criterium T03, is opgenomen dat indien de afstand van het geboorteadres naar het afmestadres langer is dan 850 km de runderen éénmalig, tijdelijk op een (gecertificeerd) opvang-vleesveebedrijf mogen verblijven voor minimaal 21 dagen.
De Dierenbescherming heeft in mei 2021 besloten dat het criterium T03 niet meer van kracht is en dus geschrapt wordt uit de BLk criteria Runderen. Voor dit aanvullend besluit werd een overgangstermijn van 12 maanden toegepast. Dit betekent dat 12 maanden na ingang van dit aanvullend besluit deze maatregel in werking treedt (dus per 27-05-2022). Dit houdt in dat transport van runderen na 27-05-2022 alleen direct van geboorteadres naar afmestadres mag plaatsvinden. Hierbij geldt een maximale transportafstand van maximaal 8 uur oftewel 500 km bij kalveren tot een leeftijd van 5 maanden. En maximaal 10 uur oftewel 625 km bij kalveren/runderen vanaf een leeftijd van 5 maanden.
Gecertificeerd Transportmiddel Nederland (GTmN)
Het transporteren van dieren gebeurt dagelijks. Dit kan op meerdere manieren, maar ieder transportmiddel moet geschikt zijn voor de diersoort(en) die erin worden vervoerd. Dat geldt voor alle diersoorten, dus voor zowel een paard in een trailer als voor landbouwhuisdieren in een veewagen. Daarvoor heeft IKB Nederland een keurmerk ontwikkeld per diersoort voor de transportmiddelen. Hierbij wordt uw transportmiddel door een inspecteur beoordeeld en vervolgens gecertificeerd. GTmN is het enige keurmerk voor transport van dieren wat door de RVA is geaccrediteerd volgens de NEN ISO 17020 norm. Hiermee worden het hoogste kwaliteitsniveau en een onafhankelijke borging aangetoond.
Wanneer u gecertificeerd bent toont u aan dat u uw dieren op een verantwoorde en veilige wijze transporteert.
Geïnteresseerd? Dan kunt u contact met ons opnemen voor het inplannen van een inspectie.
Gecertificeerde chippers
Heeft u een nest met puppy’s of kittens? Laat het ons weten! Onze gecertificeerde chippers, chippen puppy’s en kittens in heel Nederland en voldoen hiermee aan de geldende regels. U hoeft niet met heel het nestje op pad naar een chipper, wij komen gewoon bij u langs. Stuur ons een mailtje (info@producert.nl) met uw gegevens en wij nemen contact met u op.
Zowel als fokker of als nieuwe eigenaar van een pup of kitten kunt u de geboorte melding of aanvoer melding op www.dierplatform.nl doen. Bij vermissing van uw dier kan het dan gemakkelijk bij de rechtmatige eigenaar teruggebracht worden.
Moet uw veulen nog gechipt worden?
Heeft u een veulen die nog gechipt moet worden? Laat het ons weten! Onze gecertificeerde chippers, chippen veulens in heel Nederland en voldoen hiermee aan de geldende regels. U hoeft niet meer op pad naar een chipper, wij komen gewoon bij u langs. Stuur ons een mailtje (info@producert.nl) met uw gegevens en wij nemen contact met u op.
Producert Facebook
U kunt Producert nu ook volgen via Facebook. Klik hier om gelijk naar de Facebookpagina van Producert te gaan. Door onze pagina te liken blijft u op de hoogte van de nieuwtjes op het gebied van de veehouderij. Meer informatie over Producert voor alle diersoorten vind u op onze website https://www.producert.nl.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur en 12.00 uur. En per e-mail op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00.
APR
2022