Het Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) expertpanel wilde nagaan of benchmarkwaarden onderbouwd kunnen worden op basis van informatie over het voorkomen van resistentie, door de relatie tussen het antibioticagebruik en het voorkomen van resistente micro-organismen te onderzoeken. Vorige week is het bijbehorende rapport ‘Relaties tussen antibioticagebruik en voorkomen van resistente micro-organismen, is benchmarken op basis van informatie over resistentie mogelijk?’ gepubliceerd door de SDa. Lees hieronder de resultaten en aanbevelingen van het SDa-expertpanel.
Resultaten
De uitkomsten laten zien dat een daling van antibioticagebruik gepaard gaat met een daling van het voorkomen van antibioticaresistente E.coli bacteriën uit mestmonsters van kalveren, varkens en vleeskuikens. De mate van daling varieert sterk en is afhankelijk van de specifieke vorm van resistentie.
Het doel van het onderzoek was om na te gaan of de benchmarkwaarden beter onderbouwd konden worden met informatie over het voorkomen van resistentie. Nadere analyse van de data heeft niet geleid tot een model op basis waarvan tot resistentie geïnformeerde benchmarkwaarden kunnen worden afgeleid. Daarom blijft de SDa de benchmarkwaarden vaststellen op basis van bestaande werkwijze.
Het SDa-expertpanel heeft geconcludeerd dat de verbanden tussen daling in gebruik en de daling in het voorkomen van antibioticaresistente E.coli bacteriën een sterke aanwijzing vormen dat verdere reductie van totale antibioticagebruik zal leiden tot een afname van het voorkomen van resistentie.
Aanbevelingen
Het beleid van de SDa blijft gericht op reductie van het totale antibioticagebruik. Aandacht om verdere reductie te bewerkstelligen, moet zich blijven richten op de bedrijven in het actiegebied (rood) en het signaleringsgebied (oranje). De SDa blijft van mening dat inzicht in de achtergronden van het hoge gebruik op bedrijven in het actie- en signaleringsgebied essentieel is om tot verdere reductie te komen. Onderzoek in de toekomst zal zich daarom moeten richten op het identificeren van factoren die antibioticagebruik bepalen en het ontwikkelen van interventies op deze factoren. Vervolgens zullen de betrokken partijen moeten komen tot implementatie van deze interventies, alsmede de evaluatie van het effect van de interventies.
De SDa is verheugd dat het rapport bevestigt dat de ingeslagen weg van reductie van totale antibioticagebruik inderdaad leidt tot reductie van resistentie. De SDa vertrouwt er daarom op dat de ingeslagen weg zal leiden tot het verder terugdringen van antibioticaresistentie bij dieren.
Waar kunt u het volledige SDa-rapport vinden?
Benieuwd naar het volledige SDa-rapport ‘Relaties tussen antibioticagebruik en voorkomen van resistente micro-organismen, is benchmarken op basis van informatie over resistentie mogelijk?’? Deze kunt u vinden op de website van de SDa.
MRT
2016